وقتی که صحبت از نجات زندگی یک انسان می شود لحظه ها، نقشی حیاتی بازی می کنند.
طبق اعلام «انجمن اهدای عضو ایرانیان» در هر10 دقیقه، یک نفر به لیست انتظار اهدای عضو افزوده می شود، در هر 12 ساعت، یک بیمار موفق به دریافت عضو حیاتی شده و به زندگی باز می گردد، در هر 2 ساعت یک بیمارِ نیازمند به پیوند، جان خود را از دست می دهد و در حال حاضر حدود 25000 نفر در انتظار پیوند اعضا به سر می برند.
به مناسبت گرامیداشت 31 اردیبهشت، روز جهانی اهدای عضو با دکتر پریناز جهانشاهی کارشناس واحد حوزه تعالی و مسئول واحد اهدای عضو معاونت درمان دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سیرجان، گفتگویی پیرامون اهدای عضو داشتیم.
خانم دکتربا سلام لطفاً مختصری در مورد فرهنگ اهدای عضو بگویید .
شعار “اهدای عضو، اهدای زندگی” بارها به گوش مان خورده است. ممکن است همه ما برای یکبار هم که شده به اهدای اعضای خودمان پس از مرگ فکر کرده باشیم و سوالات زیادی در ذهن مان ایجاد شده باشد. اما دلیل اهمیت این موضوع این است که روزانه افراد زیادی در کشور، جان خود را در اثر نقص عضو به دلایل مختلف از دست میدهند و این در حالی است که هر بیمار مرگ مغزی میتواند با اهدای اعضای خود، جان ۸ انسان دیگر را نجات دهد. در واقع، تنها راه ادامه حیات برای بسیاری از بیماران مبتلا به نارسایی های قلبی و کلیوی، افرادی که دچار مشکلات کبد هستند و … اهدای عضو است .
چه اعضاء و بافت هایی را می توان اهدا کرد؟
اعضا قابل اهدا شامل قلب، ريه، کبد، روده، لوزالمعده و کليه ها می باشند. علاوه بر این اعضا، برخی از بافت های بدن نیز قابل پیوند هستند. با اهدای قرنيه نیز می توان بينایی را به فردی که دچار صدمه شديد به چشم شده بازگرداند. موارد دیگری نیز هست از جمله: تاندون و غضروف باعث بازسازی اعضای آسيب ديده مربوطه می شوند، پيوند استخوان می تواند مانع قطع عضو در سرطان استخوان شود، دريچه قلب برای کودکان با بيماری مادرزادی دريچه ای و بزرگسالان با دريچه آسيب ديده به کار می رود، پيوند پوست برای بيماران با سوختگی شديد نجاتبخش است و پیوند مغز استخوان تنها درمان ممکن در بعضی از سرطان های خون می باشد. برخلاف عضو، بافت می تواند تا 24 و یا 48 ساعت بعد از مرگ فرد اهدا شود و حتی می توان آن را برای مدت های طولانی ذخيره کرد.
در مورد نوع مرگ و روند اهدای عضو بگویید.
به دنبال تشخیص مرگ مغزی بیمار و با تأیید قطعی توسط پزشکان متخصص، مراحل شناسایی و رضایت گیری از خانواده وی توسط همکاران واحد اهدای عضو دانشکده پیگیری میشود. در صورت مرگ طبیعی نیز تا 48 ساعت، نسوجی مانند قرنیه، دریچه قلب، استخوان و تاندون قابل اهدا می باشند.
در مورد کارت اهدای عضو توضیح دهید؟
داشتن کارت اهدای عضو، رضایت قلبی فرد را برای اهدای اعضای خود پس از مرگ نشان میدهد و همچنین باعث میشود تا نزدیکان فرد از نیت قلبی او آگاه شده و به این ترتیب با رضایت کامل جهت اهدای اعضای او اقدام کنند. تصمیمگیری درباره اهدای عضو یک تصمیم شخصی است و هر فردی در هر زمانی می تواند تصمیم به اهدای عضو و یا حتی انصراف از اهدای عضو بگیرد. اما باید این نکته را در نظر داشت که تنها راه نجات جان بیمارانِ منتظر پیوند، اهدای عضو است.
در مورد فعالیت واحد اهدا عضو دانشکده علوم پزشکی سیرجان هم توضیحاتی بدهید.
از سالهای گذشته تاکنون موارد متعددی از مرگ مغزی قطعی در بخش های ویژه بیمارستان های سیرجان توسط واحد اهدای عضو دانشکده شناسایی شده ولی فقط تعداد بسیار محدودی به اهدا رضایت داده اند و این مشکل در تمام کشور هست البته چند سالی است با فرهنگ سازی در این زمینه از طریق رسانه های مختلف و تشکیل انجمن اهدای عضو، این شرایط بهتر شده است. تا امروز در سیرجان، 7 خانواده با اهدای عضو به چندین نفر زندگی بخشیده اند که در همین جا از این خیّرین سلامت تشکر کرده و برای عزیزان از دست رفته شان آرزوی مغفرت و برای بازماندگان آرزوی صبر داریم. مسلماً این اقدام، مرضی خداوند متعال بوده و این که عضوی از بدن عزیزان شان برای انسان های دیگری زندگی بخش بوده موجب اطمینان خاطر و آرامش آنان خواهد بود. کلام آخر این که لازم می دانم از زحمات خانم نژاد بیگلری که قبلاً مسئول واحد اهدای عضو معاونت درمان دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سیرجان بوده و در این زمینه فعالیت های بسیاری داشته اند قدردانی کنم و از همشهریان فهیم سیرجانی تقاضا دارم تا به موضوع اهدای عضو، نگاه ویژه ای داشته باشند و برای ثبت نام کارت اهداء و یا کسب اطلاعات بیشتر در مورد اهدای عضو می توانند به سایت ehdacenter.ir مراجعه کرده و یا کد ملی خودشان را به سامانه ۳۴۳۲ پیامک کنند.
روابط عمومی معاونت درمان